$$$

Followers

Saturday, December 18, 2010

kerinduan kepada seorang KEKASIH

assalamualaikum.

hatiku sayu airmata ku bagai mau melimpah saat aku menulis entri ni,, kerinduan semakin membuak2 keinginan utk bertemu dengannya semakin memberontak,, YA ALLAH,, tabahkan hatiku ya RABB,, aku rindu ya ALLAH,, rindu sgt,,, ya RABBANA,,, izinkan aku menulis entri ini walaupun linangan airmata sudah tidak tertahankn lagi tapi aku mahu menyembarkan kerinduan ku dan berkongsi kerinduanku bersama mereka.. allahumasolualamuhammad..
bismillah.....
*
*
*
*
Dari kamar itu di atas pangkuan AISHAH AL-HUMAIRAH , roh mulia yang dikasihi ALLAH akhirnya terbang pergi menuju kepada tuhannya setelah menyempurnakan tugas sebagai utusan ALLAH dengan penuh ketenangan penuh kemenangan,,

Dan para sahabat tidak berdaya lagi membendunf kesedihan yang menyelubungi jiwa, yang terlalu mencintai kekasih ALLAH yang terlalu rindunya akan setiap pertemuan dengan kekasih ALLAH,,

Ali tertunduk kehibaan

Uthman bagaikan anak kecil yang kebingungan didera perpisahan

Abu bakar,, memeluk erat tubuh kaku baginda Rasul..

Kelu lidah Bilal utk melaungkan azan

Sehingga Umar berteriak keras memecah kesunyian

“sesiapa yang mengatakan Muhammad sudah wafat akan ku pukul dirirnya.Demi ALLAH muhammad akan kembali.

Dia terus menerus berteriak dengan mata merah berkaca-kaca mundar-mandir di luar kamai mulia itu.. menghunus pedang.. aksi yang menambahkan sebak bagi setiap hati yang sedang merundung kehilangn cahaya..

Sehingga

“Duduklah hai umar.. tenangkan dirimu.. “lalu dengan penuh wibawa Abu bakar menyambung bicaranya “barangsiapa yang menyembah Muhammad maka sesungguhnya Muhammad telah wafat,, tapi barang siapa menyembah ALLAH sesungguhnya ALLAH itu kekal.. !!

“muhammad tidak lain hanyalah seorang rasul sesungguhnya telah berlalu beberapa rasul. Apakah jika dia mati atau terbunuh kalian akan berpatah balik ke belakang ? dan barang siapa yang berbalik ke belakang maka ia tidak dapat mendatangkan mudharat kepada ALLAH sedikit pun.. Dan Allah akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur” (ali imran:144)

Umar jatuh terduduk berdenting pedang jatuh dari gengaman dengan linangan air mata dituruti satu persatu ayat yang diucapkan oleh ABU BAKAR kemudian para sahabat yang lain turut membaca dan mengulang-ngulang ayat tersebut seolah-olah menjadi penawar mujarab kepada luka yang ditinggalkan oleh pemergian baginda Rasul..

Bumi madinah bermuram durja dan ia adalah tempoh berkabung yang sgt lama. Bilal meminta izin untuk membawa diri jauh dari kota cahaya,, alasannya kerana tidak tahan menanggung kerinduan. 

Setiap jengkal tanah kota itu memberi kenangan abadi bersama rasulullah. Sehingga ketika umar menjadi khalifah diutusnya bilal agar segera kembali lagi ke madinah

“Pulanglah sahabatku bilal .. jasad baginda pasti merindui latunan suaramu melaungkan azan dan kami juga tidak tertahan dgn siksaan kenangan itu,, pasti dikau masih ingt bagaimana ketika baginda rasul keletihan dengan tugasan dakwah dan jihad lantas yang mulia akan meminta darimu Hai bilal rehatkan lah kami dengan solat dan waktu solat itulah benar-benar memberi kerehatan sempurna bagi tubuh lelah baginda,,

Berderai air mata bilal membaca warkah dari teman terbaiknya itu lantas segera langkah diatur menuju kembali ke kota cahaya

Penduduk madinah gempar suara bilal gagah memenuhi ke segenap ruang kota madinah. Suara yang mengembalikan nostalgia ketika bersama baginda tercinta penduduk berduyun-duyun menuju ke arah datangnya suara..

Namun suara itu tidak tertahan lama sebaik tiba kalimah ‘wa asyahaduanna muhammadar rasulullah..’bilal terhenti panjang ..... dia menoleh kepada umar dan perlahan-lahan berkata “maaf.. aku tak berdaya.. “dan umar tertunduk memandang ke arah bumi,, kerana dia juga sangat mengerti akan bahasa cinta yang tak mungkin terungkap dengan kata-kata....
*
*
*

subhanallah,, allahumasolualamuhammad.. jari aku kaku,, otak ku kekeringan dek terlalu merinduinya,, aku x taw nak taip ape lagi,, menangis tak berair mata.. YA RASULULLAH SEMOGA KAU AMAN DISISI KEKASIHMU,, SESUNGGUHNYA KAMI MERINDUIMU,, SEMOGA KAMI MENDAPAT SYAFAATMU,,, AKU MENCINTAIMU WAHAI KEKASIH ALLAH,,
wanita islam

Wednesday, December 15, 2010

rumah ke-2

assalamualaikum :)

alhamdulilah :) kolej da selesai !
hehe,, weeee... happy (happy ke weyh ? na tgglkn uma ag utk beberapa bulan)
ish ! mesti la happy ! hahhahah -.-"
ok la kn aku dapat kolej,, bersyukur la,, x yah dok merempat cari uma kt segamat uh,, ish ! x bole byangkn da la aku x reti dok ruma yg mak abah xde (dasar anak manje! ke sbb takot mati kelaparan bab x reti masak ? hahaha )
tp 1 lagi menjadi tanda ty,,, siapa roomate aku ?? hahaha
xpe la reda jela... haaa ag 1 aku dapat katil atas,, wwuuu!! mmg menjadi pilihan sejak sem 1,, haha nak taw pe specialnye katil atas ni ?
  • tak yah kemas pon xpe org x nmpk hahah ! (dasar! anak dara ape ni ?) bkn pe kalaw da lmbt g klas haa x sempat na kemas cane ? ahah (alasan !!!)
  • tak yah takot2 kalaw2 katil atas hempap kte (eh kaw ingt anak gajah ke yg tdo atas uh?) hahaha mne taw an an ? malang x bbau.. hahah
  • agak2 ade prob ke putos cinte ke boleyh tenung syiling (head kaw meera ! ape jeee) hahah bia ar (nmpk sgt aku slalu wt ) haha
  • katil atas jarang kene kotoran,, hahah katil bwh slalu mendapat kotoran dari katil atas,, haha (otakkkk! kotoran2!) haha
  • haaa katil atas best kalaw pagi2 ade org ketuk pintu x yah bukak bab susah  nak turun dak katil bwh gak kene bgn bukak pintu (hahah ! mcam pnh jadi je? hahaha) ngek !
  • katil atas kalaw kte nanges pon org x taw (alololo gediknye na nanges2 cm dak skola rindu mak ke? ) hahah xpela mak aku bukan mak kaw,, haha
  • haa ! ni paling best ! kalaw org dtg org x kn na duduk katil atas an mesti la duk katil bawah,, haha ! soooo katil atas selamat bersih dan kemas! haha (dasar2 ! kedekut!)biarrkannn,, haha sbnrnye aku mls na kemas 2 3 kali an.. wakakaka
haa ! 2 la alasan aku na tdo katil atas ag pon mmg ramai yg x ske tdo katil atas..
alasan takot tinggi la mls na turun nek la apela.. eleyh ! kaw nek kl tower nek kapal terbang 2 pe ? ergh ! haha tp aku happy bab ex roomate aku pon bilik dye dekat je ngn aku agak2 aku merajuk ngn roomate aku aku bole lari tumpang blik dye (hahah ske2 je aku ni)
ni dyeee azeera yahya name dye,, haha

eh ? len mcm je ? hahah ! ni bukan ni pic profile dye kt fb,, haa
ni link na ke blog dye click sini

haa ! ni baru betul,,, ahaha ni la azeera yahya.. weee :D 
azeera aku x curik taw gamba ni mmg ade kt lappy aku,, hahah

wanita islam

Tuesday, December 14, 2010

swear it again

assalamualaikum :)
lagu peberet ! hehe
jum dgr ! lagu da lame tp lame 2 la yg best ! hehe :)

nak dgr click sini
lirik disini :) lovelovelove

I wanna know
Who ever told you I was letting go
Of the only joy that I have ever known
Girl, they were lying


Just look around
And all of the people that we used to know
Have just given up, they wanna let it go
But we're still trying



So you should know this love we share was never made to die
I'm glad we're on this one way street just you and I 
Just you and I



All:
I'm never gonna say goodbye
Cos I never wanna see you cry
I swore to you my love would remain
And I swear it all over again and I
I'm never gonna treat you bad
Cos I never wanna see you sad
I swore to share your joy and your pain
And I swear it all over again



[Shane:]
All over again 



Some people say
That everything has got its place in time
Even the day must give way to the night
But I'm not buying
Cos in your eyes
I see a love that burns eternally
And if you see how beautiful you are to me
You'll know I'm not lying



Sure there'll be times we wanna say goodbye
But even if we try
There are some things in this life won't be denied
Won't be denied



[All:]
I'm never gonna say goodbye
Cos I never wanna see you cry
I swore to you my love would remain
And I swear it all over again and I
I'm never gonna treat you bad
Cos I never wanna see you sad
I swore to share your joy and your pain
And I swear it all over again



[Mark:]
The more I know of you is the more I know I love you
And the more that I'm sure I want you forever and ever more
And the more that you love me, the more that I know
Oh that I'm never gonna let you go
Gotta let you know that I



[All:]
I'm never gonna say goodbye
[Mark:]
(I'm never gonna say goodbye)
[All:]
Cos I never wanna see you cry
[Mark:]
(never wanna see you cry) All:
I swore to you my love would remain
And I swear it all over again and I
[Mark:]
(swear it all over again and I)
[All:]
I'm never gonna treat you bad
[Mark:]
(never gonna treat you bad)
[All:]
Cos I never wanna see you sad
[Mark:]
(never wanna see you sad)
[All:]
I swore to share your joy and your pain
[Mark:]
(oh no, oh no)
[All:]
And I swear it all over again



[Mark:]
All over again
All over again

And I swear it all over again


to all my followers

assslamualaikum :)
haaa! aku ade hadiah utk follower2 tercinta! 
yee smue dapat... jgn berebut taw!! amek je 1.. hehe
nahh kt bawah nii..
jgn gadoh2..

v.v.i.f maksudnye veryvery important follower ! haha 
amek la letak kt blog korang..
sorry x cantik.. :(

Monday, December 13, 2010

kisah aku bertemu jodoh di lampu isyarat

assalamualaikum :)
kepaww ! kepaww !! heheh
tadaaa!! ngee~~ ok cukop! hehe ari ni aku nak kongsi cinta cita hantu ngan korang
takot ta takot ta? (blom cte ag mne na takot -.-" )
haha,, ok stop gile,, haa,, aku terjumpa 1 makhluk ni dan smpai skang aku masih dihantui oleh makhluk ni..
kisah ni semuanya bermula dekat traffic light depan rumah aku,, ish ish ish.. da la waktu kejadian tu tgh2 
subuh  malam.. uiii,, aku nmpk bnde 2 smpai x boleh bercakap.. teruja takot sgt,, haha 
kisahnya bermula begini



haaa ! tragis an kisah 2 ! hahaha
meh aku cte kn balek kisah ni..
al-kisah ,, 1 malam ni aku ngn family aku pergi makan kt kedai makn ni (mmg la xkn kedai basikal plak kn)
haa time 2 ade la dalam kul 8 lebih,,, sok seh sok seh kebabom kepang kepung!
habis mkan,, abes mkn terus balek la kn.. mase dlam perjalanan pulang ke kampung halaman rumah abah dalam kete bebel2 pasal dinasour pe ntah x ingt,, sebelum smpai uma ade la 1 traffic light sesampainye kete aku dekat traffic light 2 teros lampu bertukar menjadi merah ! (ni la pemandu2 paling x gomar,, menunggu) 
aku pon bosan2 dgr abah bebel smbil tunggu traffic light uh aku pon na cari la ketenangan

aku : (menoleh ke arah tingkap mencari ketenangn smbil na nengok2 lua mane taw jumpe YTS) haih,,
kt uma kene bebel dlm kete kne dgr org bebel (aku bermonolog dlm ati) tetibe ade 1 makhluk ALLAH ni
port betul2 sebelah kete (tanpa berlengah aku pon memandang) eh!! cop!! cm aku kenal mamat kete sebelah ni (aku teruja gle time ni smpai aku na jerit tp x leyh jerit mmpu tutup mulut je )
mamat kete sebelah: (menjenguk aku kt sebelah smbil tersenyum namok gg *awww!! gg dye bak delima kristal ! cantik !!* haa dye terus menunjukkan peace ke arah aku dan lampu terus bertukar menjadi ijau ketenye terus meluncur laju)
aku terus berkata dalam hati ceeiiitt!! bedebah kaw lampu ijau !!! ergh!! prince charming kot kt sebelah kete aku 2.. rugi2!! aku cume senyum je time 2,, bukan na bg no tepon ke ape ke an (vafak gatal aku ! dulik pe ,aku kenal mamat uh! putera katak  impian 2,, ) hahah
yg bestnye aku senyum smpai ke telinge smpai ke uma taw !! hahah
rase cm jatuh cinte pandang pertama ! aw aw! hahah
smpai post kt status  fb taw x caye yg aku da langau angau?nengok bawah..


haa! da pcaye kn kn ?? agak2 sape la dalam kete 2 an an ? aww! jatuh cinte ! mak abah ! kakak na kawen ngn mamat kete sebelah ! wakakaka ! (gatal gatal gatal ! biar knnnn!! ) haha ngeee~~ 
oh stupid cupid kenapa la kaw mesti tikam  panah aku time kt lmpu isyarat ?? hahaha xde tmpat yg lagi special ke? haa ! cm ne na jumpe awk lagi mamat kete sebelah ???  ramai gak bg cadangan cane na jumpe mamat kete sebelah ni antaranye..
  • bukak payung bukak table dekat traffic light 2 tunggu mamat 2 kt situ mane taw rezeki dye lalu lagi. (komen aku kt cadangan ni : hahah! elak ble dye lalu ag skali aku da cm bangla yg wt jalan itam legam nmpk gg je elak dye da x knl lagi memalukan bile dye x mengaku pon haha)
  • cadangan ni dtg dari adik angkat aku adik cerah ckp kakak kaw g la masok mentor pas 2 wt lagu utk mamt uh mane taw mamat dengo pas 2 dye dtg cari kaw haa untung2 kaw bole glamour cm yunus yuna,, aku bole jadi komposer. (komen aku kt cadangan ni : hahah! oh kaw mmg adek terbaik mentang2 kaw ada band sendiri an,, okeyh2 cadangan ni MENARIK!!)
  • cadangan ketiga plak org cakap letak banner kt traffic light 2 ckp wanted2 mamat yg menunjukkan peace pada tarikh sekian pada pukul sekian kt gurl yg duduk dlm kete sekian tolong berikan maklumat anda ke alamat sekian (haaa!! cadangan ni pon bgs gak an an )
  • haaa ataw pon sesape yg ade kt tempat kejadian boleh hubungi sy !!! hahahahah


uuuwwoooowww!!! sape maamt 2 korang rase ?? hahah!! aku perlukan bantuan korang aku da angau ni
bak kate budak kecik org2 tua makan x lena tidur x basah (hahah len macam je duh? ciieett! otak kuning la korang) mandi x kenyang.. haa tolong bg cadangan pe yg patot aku wt ni?? !!! haaa,, tolong2 ! letakkan cadangan korang di ruang rehat komen dibawah !!  mane taw sebab bantuan korang aku dpt jumpe mamat kete sebelah uh.. hahah

p/s: i love u mamat kete sebelah !!! haa maksud YTS (Yang TerSayang) HAHA

GARNIER delighting u always

salam :)
garnier take care (cara sebut take care 2 konon2 cm gersang) haha
okeyh2 ape kes tajuk aku delighting u always 2 bukan nikon canon pnye
kata2 semangat ke? hahah (head kaw meera kata2 semangat)
hahah! saje je letak motosikal moto canon 2,, jadi isu ke?  xkn.. saje je na letak (eh suka aku la
blog aku ) haha 

entri kali ni aku na cte pasal produk kaki  muka yang aku guna sepanjang bergelar remaja (eceyh! bangga diri) haha eh aku tak dibayar taw utk promote2 garnier jadah ni. aku mmg ikhlas nak kutok  puji produk ni,, hikhikhik :D
 okei ctenye bermula cm ni,, aku pnye muke dalam ketagori ok la bole go lagi xde la teruk sgt xde la licin sgt,, biase la jerawat 2 black head white head mesti ade pnye name pon remaja,, hehe,, so aku gne mcm2 produk utk memburukkan melicinkan kulit aku nibiase pompuan kene la jage sme 2,, haaa mcm2 la aku ingt ag aku gne
  • clean n clear
  • fair and lovely
  • olay
  • oxy
  • safi
haa sme x suit ngn kulit aku (eh aku bukan ckp bnde 2 sme x bgs taw) cume mungkin produk              2 x sesuai dgn kulit mahal  sensitip aku ni.,. haha
so 1 day ni aku pk2 ape lagi la produk yg aku na tonyoh kt muke aku ni,, tetibe iklan garnier keluar tetibe nmpk muke artis kesukaan aku eh lisa ngn heliza pon pakai garnier (haha yek2 je dowg gne garnier an ntah2 tiap minggu g facial) haha aku pon tanpa berlengah lagi terus ajak mak ke pakcik watson utk mendapat rawatan lanjut,, hahah

ni sme sbb awk lisa !!

awk pon patot dipersalahkan !!!haha

ohhh jatuh cinta ngn awk smua! terima kasih kerana berkhidmat kepada negara saya!
haha,, yeee sy ade smua barang diatas..

haa !alhamdulilah da 2 taun aku pakai garnier,, elok je kulit aku,, berseri2,, hahahaha
yeee i love u garnier!!! mmg berkesan.. kulit lebih cerah x percaya? ukiurlah sendiri!! haha agak bole jadi kuli duta garnier x ?? hahahah nengok la muke gedik sy kt bawah ni.. sila geli skang! GELI!! hahaha

gedik la kaw minah ! hahaha BUROK!!

komen aku : hahah ! betul x tpu narnia garnier the best !!! last skali take care (suare gersang) hahaha

Sunday, December 12, 2010

BLOG LIST BEN ASHAARI 2011

mahu maklumat lanjut sila ke sini taw

BERSYUKUR dan terus bersyukur..

salam :)


alhamdulilah.. alhamdulilah.. alhamdulilah !
terima kasih ALLAH terima kasih ALLAH terima kasih ALLAH

fuhh~ aku rase hari ni aku sgt2 bersyukur ta taw kenapa tp rasa kesyukuran yang sgt tinggi ari ni mungkin sebab rezeki yg tak putus2 ALLAH berikan pada aku n mungkin doa aku ALLAH da makbulkn,, alhamdulilah ya ALLAH,, :)

mungkin korang pon pelik aku ni da kenape an (tinggal 3 kali jumaat agaknye pompuan ni )
choiii!! merepek ! haha ntah la tetibe aku rase sgt2 bersyukur ngn nikmat yang ALLAH bg,, 
haa cm ne bley aku rase cm ni ? haa meyh aku na kongsi ngn korang la ni..
tadi pagi aku g seminar ngn mak aku.. n seminar 2 wt aku rase aku ni seorang yg HEBAT ! haa x tipu pnye,, n x poyo ! seriously! haa n aku belaja cm ne na doa cepat makbul sumpah ni x tpu n bende ni da jadi kt aku walaupun x smapi 1 ari aku berdoa.. uisshh! hebat kuasa allah ni SUBHANALLAH !
ok carenye begini,,,


  • 1st korang kene pastikan keliling korang dalam keadaan tenang (seelok2nya sewaktu lepas solat lebih baik selepas solat subuh)
  • korang duduk dalam keadaan selese (xkire bersila ke duduk atas kerusi ke waimah atas batu pon x kesah asal sedap bontot punggung duduk)
  • pejam kn mate n tenang kn diri korang,, jgn pk masalah pape
  • pas 2 perlahan2 berdoa pada ALLAH contohnya : ya ALLAH,, izinkan aku berkata2 dan berdoa,, ya ALLAH hari ini aku akan ke kelas (nama kelas) pada pukul (berapa) hari (apa)  aku mahu kn tumpuan sepenuhnya di dalam kelas aku mahu pointer 4.00 pada sem ini aku taw ak boleh ya ALLAH kaw serapkan lah segala kebaikan didalam diri ku dan ketepikan lah segala keburukan yang akan menimpaku aku tahu aku bole ! aku bole ! aku bole ! amin..
  • pas 2 korang bukak mate n senyum :)) jgn ragu2 dengan doa korang mcm eh yek2 je aku doa 4.00 flat,, NO !! jgn pk cm 2,, STAY POSITIVE !! n BELIEVE ! HAVE FAITH wif that okeyh ?? insyaallah ..
haa amacam ? bole ? hehe okeyh2 aku byk ag tips na bg pasal doa,, kalaw na taw ty aku ! hahaha stakat ni je perkongsian aku selamat beramal ok kawan2..

komen aku  : ni pon pesan utk aku gak.. same2 kte amal kn taw,, :D
wanita islam

Thursday, December 2, 2010

future husband

Kehadapan bakal suamiku (harap-harap ada satu saja kamu).
Oh, Laling (boleh saya call kamu laling kan?)

Laling, saya tulis ini bukan sebab saya sangap nak kahwin laling, walaupun biological clock saya dah tik-tok-tik-tok –kesha dah dengan saya ni. Bukan juga untuk menyindir dan meletak syarat tinggi2 ala puteri Gunung Ledang laling, tapi nukilan ini hanya semata luahan hati saya.

Oh Laling (chewah geli pulak dah ni)
Laling, I hope time I jumpa you nanti, you dah bersedia nak settle down and kahwin. Wah laling, geli you vaca statement I kan? Tapi laling, I tak suke couple-couple. Couple dua tiga empat lima tahun pun, last2 putus jugak. I tau laling, ramai lelaki ni couple sekadar nak melepas kesunyian je. Maklum la kurang kasih sayang dari mak. Tapi tanggungjawab tak ada. Paling tak best kalau yang mau geli-geli aje. Eee tak suka la laling! Tambah dosa je tau kapel ni.

So kalau kita jumpa nanti laling, tapi saya jual mahal, laling jangan marah tau. Kalau saya tak boleh dating, you mesej saya dalam Facebook pun tak pe. Jangan mesej2 gersangsudahla! Saya report sama itu Mark Zuckerberg!

Oh laling,
Kalau nanti saya first time jumpa laling saya tanya dah Solat Subuh ke belum, laling jangan marah tau. Wajib tau laling saya ni tak tinggal solat. Saya tengok rakan-rakan saya selalu merungut pakwe die tak bangun pagi. Hantar mesej “good morning” pukul enam pagi haram tak balas. Ring-ring telefon die tiga empat minit pun tak angkat. Last-last pukul lapan baru mesej macam orang mamai “sorry sayang, I baru bangun…makan jom.” Ohh!! Tampar laju-laju! Okeh laling, nanti kalau dalam proses mengenal diri saya miscall-miscall pagi-pagi laling tak angkat…siap laling!

Pastu laling mesti tau Imam kan solat. Paling tidak surah-surahJuz Amma pun jadilah. Qunut pendek Qunut panjang dua-dua mesti tau. Ye la, bukan ke kahwin ni macam bina masjid. Mana ada masjid boleh fungsi kalau takde Imam? Laling kata macamlah saya tak pernah tinggal solat? Eh, of cozz la saya tinggal solat, saya kan perempuan. Kikikiki…

Oh laling,
Kalau awal-awal kahwin nanti saya masak tak sedap laling jangan marah ek. Biasa la, sebelum ni masak untuk mama and papa je. Dah diorang suka garam banyak tu, minyak banyak ni. Tup tap laling kata banyak sangat pulak. Laling, nanti laling tegur la baik-baik. Kata “masakan sayang sedap, lain kali kurang skit garam je.”. penat tau saya masak.

Jangan pulak asyik2 makan kat luar sebab saya masak tak sedap. Paling kurang pun bagila buku resepi sebuah dua untuk hari jadi. Takpun periuk nasi Faber atau Elektrolux. Ni tak, asik-asik lupa je tarikh hari jadi dan hari anniversary kita. Sedih tau kita. Time ni la saya tunggu laling balas segala jerit perih saya masak dan jaga anak laling….

Oh laling,
Tau nanti tak lama lagi bila kahwin laling mesti mau anak. Kalau boleh satu pasukan bolasepak laling nak kan? Ye la, nanti boleh la jemput Chelsea datang KL buat friendly match! Anyway laling, I on je (wah terkejut kau!). Tapi syaratnye laling kenalahtolong-tolong kemas rumah dulu, handle lampin anak sama-sama, paling kurang tolong hidang apa yang saya masak.Penat laling? Saya pon penat gak. Laling pikir, kerja saya 8-5 hari-hari. Balik rumah terus masak makan malam, tukar lampin anak kemas rumah, cuci pinggan, basuh baju…lepas tu kena layan laling pulak. Heisss…kalau kurang layan laling nak jadikan tu alasan pasang dua pulak!

Senang-senang laling, kita upah bibik sorang. Takpe laling, I bayar separuh you bayar separuh. Yang penting kita bahagia…ke laling bahagia?

Oh Laling,
Kalau nanti you jalan-jalan dengan I (of cozz lepas kahwin ok), laling jangan la malu nak pegang tangan. Ni saya tengok, pasangan suami isteri, suami jalan depan, isteri jalan punyelah kat belakang dengan anak-anak, laling. Paling tak best couple-couple muda remaja lalu sebelah boleh pulak bermesra-mesraan. Tangan tu lekatttt je kat pinggang ok.

Laling, kenapa kita tak boleh macam tu? Malu ke laling? Saya tengok suami Arab boleh je pegang tangan bini dia. Bini kemain purdah lagi.(of coz I taktau camne rupa bini die. Kot rupe cam Salma Hayek tak tau la).

Dan laling,
Kalau laling tengok awek-awek cun depan mata jangan la lalingsweet-sweet jelling-jeling pulak. Kalau laling type yang gatal depan-depan saya laling pi usik dia lagi. Amboi laling, laling suruh saya pakai tutup aurat segala jadi wanita muslimah, tup-tap bila laling keluar dgn saya laling pi tengok yang baju singkat macam Fasha Sendat. Apa laling kata “dia pakai macam tu laling tengok la?” Laling, dia pakai macam tu dosa dia dengan Allah aje. Tapi bila laling tengok laling pon tumpang dose sekali. Laling nak? Laling kata laling tak boleh tahan diri dari tengok? OK laling, next time kita keluar saya pakaikanblindfold ya. Dapat jugak pahala saya menghalang zina mata. Hihihhiihhi

Laling,
kalau you betul, betul sedia, I tunggu you lama-lama pun takpe. Maklum la I tau payah nak simpan duit untuk masa depan. Papa I pun makan megi je dulu taw, sebab nak kumpul duit kahwin. Tapi laling, kena la ingat untuk berjimat cermat. Jangan laling merungut sebab kos kahwin tinggi, tup-tap-tup-tap, laling pergi beli iPhone 4. Haa~~ kalau kahwin nanti lagilah. Jangan sengkek kalau anak nak beli coklat Tora Datang Lagi Dengan Mainan Pistol Air tapi laling boleh pulak pergi beliLCD TV. Apa laling kata, itu keperluan kita bersama? Ah, laling sorang je yang akan tengok TV nanti. Mesti laling kongker tengok Chelsea main EPL kan….

Laling, kita tak payah hidup kaya raya pun takpe. Kalau gaji laling kecik, kita campur dua jadi besar. Tapi jangan mengada-ngada nak anak ramai pulak kalau gaji kecik. Tak termakan diorang nanti. Bukan apa, saya cuma ingat kat anak je. Saya dapat makan separuh pinggan takpe. Asal anak dapat makan sampai gemuk macam Giant. Kalau tak dapat fulfill syarat tu jangan harap nak kahwin dua laling!

Cuma ingat laling, cari rezeki halal. Kalau halal, dengan perancangan rapi insyaallah laling, kita senang.

Sekian sajalah laling. Hope to see you soon! ^_^

oh putera ku!

 
salam.. hehe
pe ktawe2? ngeee~ okeyh da la 2 ameera uii,,
haa ni la keje aku bile cuti2 cmni,, online blogging nengok tv..
korang nengok tak cte putera katak pukul 4.30-5.30 pm kt AXN  TV3 la,,, hehe
ye? em? x kelas nengok tv3? amboi.. kowg duduk m'sia kn ape la salahnye support m'sia.. ehehe
haaa.. kalaw korang nengok la or kalaw korang tak nengok pon aku nak cte..
1st aku nengok cte ni aku da minat da bab aku ske nengok nora danish 2.. comey! (sy bukan GAY) ahaa,, aku mmy ske nengok dye blakon.. gedik? x la dye manje,, 
mule2 nengok cte ni agak geli la gak an yela belakon ngn katak real uh,, haha
cm ne la perasaan nora danish pegang katak uh an,, sungguh berani kalaw aku haih jgn arap la.. haha 


eh korang rase an wujud tak putera gajah katak cm tuu? haha (merepek! tp nak gak) haha 
kalaw la ade kn.. korang rase korang cium tak katak terbabit? haha ke da teringin sgt an korang amek sme katak2 yg korang jumpe cube cium agak2 dia btukar x?



haha cium binatang x dosa kn? haha yela kalaw dye btuka jadi prince charming wahhh!! mesti best an an.. nak try la,, haha,, aku tetibe jadi pencinta binatang plak ble nengok cte ni,, sgt comel!
aku mmg pencinte arnab dan kucing tp katak.... errr... bole dipertimbangkn,, haha
dlo aku ade la gak bela kucing arnab ikan kura2 n hamster,, (amacam bole jadi pet shop x?) tp riwayat dowg x pnjg biasala yg idop mesti mati,, hahah  okeyh la 2 je na cte psl ni.. sgt ske nengok cte putera katak ni.. mintak2 wujud la kn putera katak ni (huh? sandiwara apakah ini),, hahahah sengal ok da stop merepek ameera,, suda! jgn lpe taw nengok cte ni! best2!
nah gmba katak! hoho (kepada yg takot or geli katak x yah la nengok ade kang blog ni kne banned haha)

lawa kn kn exotic gitu!

comey je! (eeeuuuwww) ahaha

awww so sweet!

nak komen: pe dye? geli? hahaha! nengok la cte putera katak 2 t mesti da x geli da.. teros btuka jadi comeyy! ahhaha :P
wanita islam

Wednesday, December 1, 2010

kawen aww aww haha

salam,, ngeeee~ meroyan suda ni,,,

lama da x post pape,, hehe,, amacam sme? sehat ka? hehe,, aku kureng skett,, saket pe? haha sebok jaa,, haha
ni haa... cuti2 aku dok merayap je,, haha kalaw korg na taw cte HARRY POTTER tu da 2 kali da aku nengok,, 1st nengok ngn makcik 2nd tima nengok ngn cikgu n the boys,, haha best2! daripada cite 2 best jadi bosan aku nengok yela da la lame 2 jam lebih kot,, hahah cop2~ bukan ni yg aku na cte sbnrnye,, haha 

okeyh!! now back to ape yg aku na cte,, al kisah hari 2 aku g tesco ngn mak yela da tesco dekat ngn uma sebelah je kot so senang na pegi bli barang dapur,, haa tgh2 amek2 barang ni,, tetibe aku nmpk 1 pasangn ni,, alahaiiii comel bebeno gamaknye! aku nengok muke dowg eh muda lagi kot x kn da kawen umo dalam 20 21 haa cm 2 la,, pas 2 aku usha2 ag (ceyh menyebok je! eleyh ske ati la) tetibe 1 suare yg sgt comel dtg dari tepi pasangan terbabit,, sorg budak kecik lelaki tarik2 baju papa dye ckp cm ni " paaa... bile kite nak makan ni? lapaa la" wahhhh!!! aku nengok dak 2 aduh comel killer kot... pas 2 papa dye cm gini "jap ye syg,, mama awk ni ngada2 macam awk lmbt sgt,, g babap mama" hahah! sgt comel!!!! then papa dye tros dukung anak dye n g tempat vitagen (agak dye na blikn anak dye vitagen kot) hahah..

nengok tu nengok tu,, omel angat an.. (vafak gedik)

haha motif aku cte pasal kisah 2,, aku sbnrnye an tetibe rase cm na kawen muda.. haa umo 22 ke 23 ke na kawen.. ha? x bole ke? mude sgt ea? haah an sape na kwen ngn aku ? haha x kesah la tp kawen muda da termasok dalam misi idop aku skang,, korang x rase ke kawen muda 2 nikmat? hahah,, yela selain dapat mengelakkan zina kite jugak akan rasa lebih bertanggungjawab kn? tulaa... best je nengok org da de family sendiri da bole manage their own life,, hesyh! berangan sebentar! hahaha,, kalaw korg nak taw hidup berkeluarga lebih diberkati daripada hidup bujang taw,, yeee berkahwin ni ibarat korang da menyempurnakan stgh dari agama... tak bangga ke? haih,, tp aku pon ade gak misi2 nak dicapai seblom kawen,,, yg aku taw before kawen aku na ade aset sendiri,, rumah kereta sendiri,, haha bijak x aku? haha
tp memang syok kn kalaw da de family sendiri,, sweettt jee,, cm pic kt bwh ni,,

alorh2,, nak jugak!

nengok kaki bby 2! get kang! jaa,, pok montot ye! de pampers! haha


last skali aku de skit hadis yg aku na korg taw,, bace taw,,

Diriwayatkan dari Abdullah bin Mas’ud katanya, Rasulullah SAW bersabda kepada kamu:  Wahai kumpulan anak-anak muda ! Barangsiapa di antara kamu yang mampu berkahwin hendaklah berkahwin. Kerana sesungguhnya perkahwinan itu menutup pandangan dan memelihara kemaluan. Tetapi barangsiapa yang tidak mampu, maka hendaklah dia berpuasa sebab yang demikian itu akan menahan nafsunya.”
Dijelaskan dalan hadis di atas bahawa  Rasulullah SAW memerintahkan umatnya yang mempunyai kemampuan dan keupayaan  supaya berkahwin, kerana perkahwinan merupakan tuntutan syariat dan sunnah Nabi SAW.  Antara faedah yang ketara di sini ialah  seseorang itu dapat  menjauhkan diri dari perkara negatif atau perbuatan keji yang dilarang oleh Allah Taala seperti berbuat zina dan sebagainya.  Sekiranya seseorang itu tidak mampu berkahwin hendaklah dia berpuasa itu dapat mengekang nafsu syahwat.



komen dari aku sendiri (eh? ala ske ati la haha) : haha korg mesti pelik an tetibe ckp psl kawen mude plak,, tp pade aku bnde ni sgt diperlukan oleh kaum2 remaja skang,, kawen jela xde la mengatal wt anak pas 2 buang2 kn kn cm org dolu2 kawen mude anak ramai tp muka awet mude steady je.. haha lagi 1 aku x gatal na kawen cepat tp da 2 tuntutan agama kn? haaa :) JOM KAWEN MUDA! HAHA 
wanita islam 

Friday, November 19, 2010

menghayati erti PENGORBANAN sebenar.

salam.. :))
memandangkan takbir pon masih berkumandang 
aku rase blom terlambat lagi kn na wish SELAMAT HARI RAYA AIDILAHDA,,
so.....
maw ty ni.. pe korg da korban kn utk raya korban taun ni??
haaa... yela korban,,, selain korban lembu n kambing yg gune duit ibu bapak korg uh?
haha.. nak ty jugak ni..
ape erti HARI RAYA korban pade korg?

yayaya,, aku taw korban daging lembu or pape ternakan utk diagih2 kn pd org yg x berkemampuan
alaaa... 2 sme common opinion yg aku pernah dgr,,
pade aku la kn,, hari raya KORBAN ni ade erti n makna sebenar yang tersendiri..
haaa na taw pe dye? okeyh2..
bace bismillah dlu..

pade aku pengorbanan ni melibatkan hati,,
yup hati yg ade kt dlm bdn korg 2,,
pade hari raya korban ni,, aku da korban segala rasa syg aku pade manusia x kira keluarga, kawan2 or kekasih yg melebihi daripada ALLAH..
n aku korban kn segala BERHALA (manusia) yg ade dalam hati aku ni..
pada aku yg patot ade n layak ade dalam hati aku hanya SATU eh? bukan 1 MALAYSIA
tp hanya 1 iaitu ALLAH S.W.T



na taw kenapa aku cakap n sanggup korban kn semua 2?
ok cm ni,,, ALLAH x pernah hampa kn aku walaupon sekali
ALLAH x pernah lupa kn aku walaupon sekali malah dye suruh malaikat jaga aku
ALLAH x pernah tinggalkan aku sorg2 DIA sentiasa ade dekat dgn aku
ALLAH selalu bagi pe yg aku perlu
ALLAH byk ajar aku erti kehidupan yg sebenar,,
haaa bab 2 aku ckp hanya ALLAH yg layak ade kt hati aku..

ok sebab kedua aku xnak sesape ade dalam ati aku sbb..
aku xnak nnt bila aku da syg org 2 sgt2 smpai aku letakkan dye ditempat yg paling selesa dihati aku
takot2 satu hari nanti dye tgglkn aku or meninggal dunia aku akan sedih sgt2 smpai aku rase
dunia da berakhir,,
pada aku dunia ni smua aku akan letakkan hanya digengaman aku,,
yup ditapak tgn yg aku akan pegang erat2 dan tak akan lepaskan walau pe pon terjadi,,
tapi bila masa da smpai utk aku lepaskn org or sesuatu 2 pergi tgglkn aku 
aku akan lepaskn perlahan2 dari gengaman aku,,
baru la rase x sedih n x konon2 'the end of the world'
haa 2 la petua aku ble aku putus cinta or org yg aku syg meninggal
aku x kan meraung smpai mata2 bengkak or blas dendam ke pe
sbb aku reda ngn pemergian dowg
pada aku watak dowg dlm idop aku da berakhirkn
ALLAH TU MAHA MENGETAHUI so wt pe aku na risaw
as long as aku ade kekasih abadi aku n yg pasti
kekasih abadi aku x pernah tgglkn aku..
kekasih abadi aku x pernah na mintak putos or curang belakang aku..
so dye je la yg layak ade kt ati aku,, 



faham kawan2? hehe bgs2.. sama2 la kita menghayati erti pengorbanan yg sebenar k
mari kita korbankn segala kasih syg duniawi yg melebihi daripada kasih syg cinta kita pada ALLAH s.w.t
sesungguhnya DIA yg slayak2nya di cintai sepenuh hati jiwa dan raga tiada ragu2 dalam mencintaiNYA
cintailah org yg kita cinta hanya kerana ALLAH insyaallah akan kekal abadi jgn la mencintai seseorg
melebihi cinta kita kepada ALLAH nescaya kita semua akan menyesal kemudian hari :)

wanita islam