$$$

Followers

Friday, November 19, 2010

menghayati erti PENGORBANAN sebenar.

salam.. :))
memandangkan takbir pon masih berkumandang 
aku rase blom terlambat lagi kn na wish SELAMAT HARI RAYA AIDILAHDA,,
so.....
maw ty ni.. pe korg da korban kn utk raya korban taun ni??
haaa... yela korban,,, selain korban lembu n kambing yg gune duit ibu bapak korg uh?
haha.. nak ty jugak ni..
ape erti HARI RAYA korban pade korg?

yayaya,, aku taw korban daging lembu or pape ternakan utk diagih2 kn pd org yg x berkemampuan
alaaa... 2 sme common opinion yg aku pernah dgr,,
pade aku la kn,, hari raya KORBAN ni ade erti n makna sebenar yang tersendiri..
haaa na taw pe dye? okeyh2..
bace bismillah dlu..

pade aku pengorbanan ni melibatkan hati,,
yup hati yg ade kt dlm bdn korg 2,,
pade hari raya korban ni,, aku da korban segala rasa syg aku pade manusia x kira keluarga, kawan2 or kekasih yg melebihi daripada ALLAH..
n aku korban kn segala BERHALA (manusia) yg ade dalam hati aku ni..
pada aku yg patot ade n layak ade dalam hati aku hanya SATU eh? bukan 1 MALAYSIA
tp hanya 1 iaitu ALLAH S.W.T



na taw kenapa aku cakap n sanggup korban kn semua 2?
ok cm ni,,, ALLAH x pernah hampa kn aku walaupon sekali
ALLAH x pernah lupa kn aku walaupon sekali malah dye suruh malaikat jaga aku
ALLAH x pernah tinggalkan aku sorg2 DIA sentiasa ade dekat dgn aku
ALLAH selalu bagi pe yg aku perlu
ALLAH byk ajar aku erti kehidupan yg sebenar,,
haaa bab 2 aku ckp hanya ALLAH yg layak ade kt hati aku..

ok sebab kedua aku xnak sesape ade dalam ati aku sbb..
aku xnak nnt bila aku da syg org 2 sgt2 smpai aku letakkan dye ditempat yg paling selesa dihati aku
takot2 satu hari nanti dye tgglkn aku or meninggal dunia aku akan sedih sgt2 smpai aku rase
dunia da berakhir,,
pada aku dunia ni smua aku akan letakkan hanya digengaman aku,,
yup ditapak tgn yg aku akan pegang erat2 dan tak akan lepaskan walau pe pon terjadi,,
tapi bila masa da smpai utk aku lepaskn org or sesuatu 2 pergi tgglkn aku 
aku akan lepaskn perlahan2 dari gengaman aku,,
baru la rase x sedih n x konon2 'the end of the world'
haa 2 la petua aku ble aku putus cinta or org yg aku syg meninggal
aku x kan meraung smpai mata2 bengkak or blas dendam ke pe
sbb aku reda ngn pemergian dowg
pada aku watak dowg dlm idop aku da berakhirkn
ALLAH TU MAHA MENGETAHUI so wt pe aku na risaw
as long as aku ade kekasih abadi aku n yg pasti
kekasih abadi aku x pernah tgglkn aku..
kekasih abadi aku x pernah na mintak putos or curang belakang aku..
so dye je la yg layak ade kt ati aku,, 



faham kawan2? hehe bgs2.. sama2 la kita menghayati erti pengorbanan yg sebenar k
mari kita korbankn segala kasih syg duniawi yg melebihi daripada kasih syg cinta kita pada ALLAH s.w.t
sesungguhnya DIA yg slayak2nya di cintai sepenuh hati jiwa dan raga tiada ragu2 dalam mencintaiNYA
cintailah org yg kita cinta hanya kerana ALLAH insyaallah akan kekal abadi jgn la mencintai seseorg
melebihi cinta kita kepada ALLAH nescaya kita semua akan menyesal kemudian hari :)

wanita islam

Monday, November 15, 2010

syaitan lagi baik daripada manusia?

salam..
weee~ rase cm da lame x post pape kt blog..
hehe.. sehat ke sme? aku sehat je..
kalaw kawn2 sme sehat alhamdulilah.. bgos la.
kalaw x sehat jgn lpe mkn ubat.. tp kalaw saket yg ta de ubat uh
errr... doa je kt ALLAH smoga cepat baik..

haa,, nmpk ta tittle di ats? hohoho
entry kali ni na cte sket psl sikap manusia,, 
wooo mmg tergamam seketika selepas membaca kisah terbabit,, kehkehkeh
okie! before tu meh nengok vid ni,,
saje na bg warm sket otak u n bg hint na cte psl pe..
*
*
*
*
video

*********************************************************************************

Ada seorang manusia yang bertemu dengan syaitan di waktu subuh. 

Entah bagaimana awalnya, akhirnya mereka berdua sepakat mengikat tali persahabatan.

Ketika waktu subuh berakhir dan orang itu tidak mengerjakan solat, maka syaitan pun sambil tersenyum bergumam, "Orang ini memang boleh menjadi sahabatku..!" 

Begitu juga ketika waktu Zuhur orang ini tidak mengerjakan solat, syaitan tersenyum lebar sambil membatin, " Rupanya inilah bakal teman sejatiku di akhirat nanti..!" 

Ketika waktu asar hampir habis tetapi temannya itu dilihatnya masih juga asik dengan kegiatannya, syaitan mulai terdiam...... 

Kemudian ketika datang waktunya maghrib, temannya itu ternyata tidak solat juga, maka syaitan nampak mulai gelisah, senyumnya sudah berubah menjadi kecut. Dari wajahnya nampak bahwa ia seolah-olah sedang mengingat-ngingat sesuatu.

Dan akhirnya ketika dilihatnya sahabatnya itu tidak juga mengerjakan solat Isya', maka syaitan itu sangat panik.

Ia rupanya tidak boleh menahan diri lagi, dihampirinya sahabatnya yang manusia itu sambil berkata dengan penuh ketakutan,"Wahai sahabat, aku terpaksa memutuskan persahabatan kita !" 

Dengan keheranan manusia ini bertanya, "Kenapa engkau ingkar janji bukankah baru tadi pagi kita berjanji akan menjadi sahabat ?". 

"Aku takut !", jawab syaitan dengan suara gemetar. "Nenek moyangku saja yang dulu hanya sekali membangkang pada perintah-Nya, iaitu ketika menolak disuruh sujud pada "Adam", telah dilaknat-Nya; apalagi engkau yang hari ini saja kusaksikan telah lima kali membangkang untuk bersujud pada-Nya (Sujud pada Allah). Tidak terbayangkan olehku bagaimana besarnya murka Allah kepadamu !", kata syaitan sambil beredar pergi.

*sama2 kita mengambil iktibar dari kisah diatas,, hurm,, muhasabah diri sejenak*
adakah kita lebih jahat daripada SYAITAN yg diperbuat dari API? 
wanita islam

Friday, November 12, 2010

cuti-cuti UITM (:

salam
haaa,, alhamdulilah
tamat suda perjuangan aku utk sem 1 kt uitm segamat,LONDON (kehkehkeh)
sekarang masa utk ENJOY N RELAX
HOLIDAY! 
tp bila pk balek alahai sedih la pulak..
rase cm baru je jadi part 1 yg comey2 belake..
next sem da senior da.. x best la.. hehe ;D
roomate n classmate pon da len next sem.. hurm... 

pape pon sgt HAPPY! sbb final da abes!!
wooott2! hehe,,, 
cume sekarang na tunggu result je on 10/12/2010
weeee~
actually na btaw,, part1 banyak mengajar aku,,
fuhh! dari persahabat,kejujuran,berdikari (ni paling penting) n keSABARAN..
sgt menarik part 1 ni n mungkin utk next sem aku da lebih bersedia mental n fizikal!
wuuhuuu,,, aja2 fighting! haha

by the way,, HAPPY HOLIDAY TO ALL UITM-IANS!
ingt holiday2 gak solat 2 jgn ikot holiday skali,,
kalaw mati? haaa,,, hehe,,,
(na bg hint utk next entry pasal solat! nantikan yeah!!)
heheheh...


Thursday, November 11, 2010

mengertilah wahai penghias dunia


Malam pasangannya siang,
Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah
pasangan kepada lelaki,
maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita
itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat,
maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal dengan iman.
Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah
Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol.
Simbol apa, semua orang tahu.
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika
tidak dikawal dengan iman.
Maka mata lelaki ini selalu menjalar
apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang
perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki
dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.
Apabila seorang lelaki terlihat seorang
perempuan, maka perkara pertama yang akan
dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan.
Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh
seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.

Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.
Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka
mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat
bentuk lehernya,
maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.
Maka mata lelaki itu akan turun lagi
melihat bentuk payu daranya,
maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk
payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan
turun lagi melihat
bentuk ramping pinggangnya,
maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak
bentuk pinggangnya,
maka mata lelaki itu akan melihat pula akan
bentuk punggungnya,
maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya
agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan
lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya,
maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain
yang agak ketat sehingga terlihat bentuk
pehanya walau sedikit,
maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan
bentuk kakinya pula,
maka janganlah wanita itu berseluar, kerana
terus-terang pihak lelaki bercakap, walau
muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,
jika beliau memakai seluar,walau nampak besar
sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara
sepontan, entah tak tahu Kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak
akan bentuk kakinya,
maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya,
maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki
itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan
melabuhkan kain, atau memakai stokinyg warnanya
jangan sesekali berwarna kulit perempuan,
maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula bentuk tangan wanita itu,
maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

ni ade sikit hiburan utk halwa telinga awk sme 

wanita ini...

semoga kita mendapat jodoh yg melabuhkan cintanya kepada ALLAH,,
amin..

seindah hiasan adalah wanita solehah :)
wanita islam 

Monday, November 8, 2010

AWAY ke?~

salam..
agagaga,,,
weeeeeee~ 
ATTENTION
perhatian kepada blogger2 or stalker blog ni sekalian..
harap maaf blog ini tidak akan di-hupdate utk beberapa hari
memandangkan tuan pnye blog akan menghadapi paper last beliau
pada 11 november iaitu paper MGT 162. (konon2 nak concentrate kt paper last.. piihh daa haha)
maka dengan ini tuan blog akan kembali sebaik sahaja paper last beliau TAMAT.. 
haha.. ok ni ade pesanan video dari penaja,, sila tekan play  utk membiak dgn baik haha.
video

 ni la mood tuan blog sekarang kehkehkeh
 semoga terhibur dan doakan paper MGT tuan blog ni SCORE A+
terimas.. sekian..

p/s: jgn nanges taw nanti tuan blog post entry lagi (cehh konon2 femes ar ni) hahah

wanita islam

Sunday, November 7, 2010

hari matahari ^^

hye,, salam
whoaaa,,, heheh,, alhamdulilah bab dapat bernafas lagi utk hari ini..
esok x taw ag kn? hehe
okeyh! ari ni na cte pasal aktiviti aku bersama FAMILY! hehe
actually na cte pasal mknn je,, haha..
ari ni kteowg g mkn kt 77es teller..
huh? taw x? x taw ea? haa
77 es teller ni teletak didalam tune hotel yang berhampiran danga bay..
tingkat 2 atas 7E,, haa amek kaw detail gle,, haha

overall mknn kt c2 ok la.. boleh tahan..
biase la mknn ala2 indonesia
actually mmg restoren 2 hanya terdapat di indonesia (pade mulenye la)
tp skang da bukak branch kt malaysia (JB)
tp tetap x leyh lawan mknn kt MALAYSIA... 
yg sememangnye mantap..
ok! tindakan kteowg mase mle2 dtg cni nengok menu dulu la kn..



okeyh! da order,, kteowg pon bual2 la pasal isu semasa skang,,
pasal pe? boypren girlprn,, hahah xde maknenye!
pasal family la.. planning,, next year na wt pe,, na g mne sme.. ok dah!
so aku sempat la snap2 gmba yg tersayang..




tehee,,, yeah!!! 2 dye minuman suda smpai.. 
aku order jus alpukat or jus avokado! mmg terbaik! sedap2.. huhu
yg len 2 x ingt name dye.. hehe.. 




ok dah kenyang jum balek! alhamdulilah!... burp.. heheh
mcm kne langgar todak kan gmba diatas.. haha
al-maklum sme lapa mase ni.. 

p/s: aku terpikir gak la nape sunday ( hari matahari) matahari x cuti? patotnye hari dye mesti la dye kne cuit kn tp dye tetap na berkhidmat utk kte memberi cahaya seadil2 nye kpd khalifah ALLAH.. thank you ALLAH for the bright sun so we can see or beloved faces n laughter (:
wanita islam..

Saturday, November 6, 2010

mestilah DIA dengar kan (:

salam (:
achum!! (alhamdulilah) hehe selseme skit ari ni,, 
entry ni aku na kongsi skit cerita yg aku terbaca kat 1 buku ni..
ye ye sabo,, aku na cte la ni,, ish,, 
kisah dye cm ni

korang na taw ta,, kali pertama bumi ini diciptakan katanya bumi ini selalu bergoyang, (bergoyang cm ne 2 aku x taw la an) bergoncang dan tidak berputar dengan stabil malah tidak berputar pada paksinya
perkara ini merungsingkan para malaikat lalu pada malaikat menghadap ALLAH s.w.t ..

"wahai RABB yang maha mengetahui, mengapa bumi ini bergoyang?" tanya para malaikat.

"kerana belum dipaku" jawab ALLAH singkat.

"lalu bagaimana engkau memaku bumi wahai RABB ?" tanya para malaikat lagi.

"aku akan menciptakan gunung ganang" jawab ALLAH.

setelah itu ALLAH terus menciptakan gunung ganang dipelbagai belahan bumi. Apa yang terjadi adalah 
sememangnya benar setelah diciptakannya gunung ganang bumi pun diam kemudian 
berputar sesuai paksinya. Maka kemudian gunung pun dikenali sebagai paku bumi yang diciptakan oleh ALLAH s.w.t. 

Paku merupakan benda keras yang terbuat dari besi, Setelah ALLAH menciptakan paku bumi iaitu gunung ganang kemudian para malaikat pun bertanya lagi.

"ya RABB adakah yang lebih kuat daripada paku?"

"Ada!" jawab ALLAH."Iaitu api yang dengan panasnya dapat melelehkan besi"

"adakah yang lebih kuat lagi selain api ya RABB?" tanya malaikat lagi.

"ada! iaitu air yang dapat memadamkan api" jawab ALLAH lagi.

"jadi ya RABB adakah yang lebih kuat lagi selain air?" sambung malaikat.

"ada iaitu angin yang kerananya dapat membawa air kemana pun ia menghembus." jawab ALLAH lagi.

"tapi ya RABB adakah ia lebih kuat dari semua itu ? (gunung,api,air dan angin)". Malaikat bertanya lagi








"ADA! IAITU NAFAS HAMBAKU YANG BERDOA KEPADAKU KERANA SESUNGGUHNYA DOA ITU 
MAMPU MENGUBAH TAKDIRKU." demikian ALLAH s.w.t. menjelaskan..



[hadis kudsi]

da bace da? bagus.. pe perasaan anda? haha sila tinggalkan komen dibawah,, haha
skang aku na btaw betapa hebat doa seorang hamba... 
kalaw korang bace la smpai habis korang mesti menyesalkn tak doa byk2 sepanjang hidop korang..
mungkin jika banyak berdoa hidup korg akan lebih baik dari sekarang,, yela dapat mengubah takdir yg buruk kepada baik.. hurm.. sedangkan para sahabat dulu menghabiskan mlm mereka dengan hanya berdoa kepada ALLAH s.w.t.  
kite plak cane? mlm? tdo? online? gayut? haha
pk la.. tepuk dada tanya iman ok kawan2?
ALLAH syg sgt kt kte cume kte je byk amek kesempatan dengan kebaikan n nikmat yg ALLAH bagi...
AMPUN KN KAMI YA ALLAH KAMI BUTA SELAMA INI PADAHAL ENGKAU SGT MENYAYANGI HAMBA YG SELALU BERDOA MENADAH  TGN PADAMU.. 
maafkan kami ya ?? janji x buat lagi,,, (:

p/s: berdoalah selagi kesempatan masih ada
wanita islam

NEW LOOK!

salam..
ngeee~ tok tok tok..
hehe.. ok,, ni blog baru saye.. 
memandangkan blog lame  sy ni da di private kn..
jd sy mengambil keputusan membuka lagi 1 akaun BLOGGER.. hehe
ramai yg ty knp sy private kn blog terbabit haha jawapannye rahsie,,

ok.. misi menerbitkan 1 lagi blog ni bkn ske2 je,, 
tujuan mewujudkan blog ni.. 
1. nak berkongsi ilmu
2. nak berkongsi pengalaman
3.nak berkongsi cerita2 yg ade pengajaran dan hikmah

nak ditegaskan disini,, sy bukan la ustazah   sy cume pelajar dan hamba 
ALLAH yg sgt hina yg hanya ingin berkongsi cerita tentang islam 
nk ditegaskan lagi,, sy pon bukan la baik  sgt  cume sy sedang 
berusaha menjadi yg lebih baik.. hehe (poyo)

ok utk post yg pertama ni sy cume na btaw je pe yg sy nak terbitkn utk 
blog tersyg ni,, eh jap2,, blog ni ade name taw name dye NUR KASIH.. hehe
so nanti kn cerita2 n entry2 yg menarik di NUR KASIH,, smpai sini dulu.. salam..

kata2 patah  semangat pada hari ini :

wanita islam